Wim Overgaauw

Wim Overgaauw. (an English article by Hans Koert)
Het is alweer een eeuwigheid geleden. JekerJazz stond in de kinderschoenen. Wim Overgaauw werd uitgenodigd. Hij speelde in een café vlak bij het Onze Lieve Vrouweplein. In de Cortenstraat, schuin tegenover de Koestraat. Het was een heerlijke avond, overal stonden deuren en ramen open. Gitaarklanken zweefden naar buiten en hielden je onmiddellijk staande. Lokten je naar de bron. Binnen zat de meester, voorovergebogen over zijn gitaar. Het was nog vroeg. Er was weinig publiek, mensen zaten nog op een van de vele terrasjes die Maastricht toen al rijk was. De meester speelde er niet minder om.

Wim Overgaauw , 1929-1995, overleden 30 November 1995

“Aan al die grote jongens mankeert wel wat, maar ze kunnen tenminste een melodie spelen. Dat kunnen de gitaristen van tegenwoordig niet. ”

Deze uitspraak, afkomstig uit een interview dat vorig jaar verscheen in het maandblad Jazz Nu, is tekenend voor de jazzgitarist Wim Overgaauw , die vorige week donderdag op 66-jarige leeftijd in Hilversum overleed. Hij lette heel erg op vakmanschap en was niet gauw van iets kapot.

Het spel van de beroemde Django Reinhardt bijvoorbeeld vond hij maar niks of weinig meer dan zigeuner-bluf. De eerste Nederlandse gitarist die hij opmerkte was de cabaret-specialist Jan Blok, die zes jaar ouder dan Overgaauw, afgelopen donderdag eveneens overleed. De eerste die naar zijn mening beter speelde dan hijzelf was de Amerikaan Jimmy Raney die hij in de jaren vijftig in Duitsland hoorde. Pas door hem besloot Overgaauw, die toen al tien jaar in het vak zat, als gitarist maar ook als zanger, als een gek te gaan studeren . Zijn eerste prijs ontving hij in ’55 samen met onder anderen bassist Ruud Jacobs op een Jazzconcours in Scheveningen: een heus herdenkingsstegeltje. De muzikale vriendschap met Ruud en broer Pim Jacobs plus diens eega Rita Reys beklijfde en leidde tot een samenwerking die vijftien jaar duurde. Met als resultaat een stapel lp’s plus een aantal tv-beelden in zwart-wit die onveranderlijk hetzelfde beeld laten zien: Pim Jacobs grijnzend, broer Ruud sierlijk plukkend en Overgaauw introvert voorovergebogen over zijn gitaar. Een man die zijn werk deed zonder enige franje: er stond toch niet in zijn contract dat hij ook nog moest lachen? Ook in het winnen van een Edison in ’72 voor zijn in het vakblad Jazzwereld afgekraakte lp Don’t Disturb, zag hij geen reden tot juichen, zeker achteraf niet. “Charles Aznavour die voor mij zat, kreeg veertigduizend gulden en de man na mij twintigduizend. Ik zou vijfhonderd gulden krijgen. Toen werd ik ’s middags opgebeld of ik het niet voor honderd minder kon doen. En daar ging nog belasting af ook. ” Wim Overgaauw dook onder in de studio’s waar hij speelde in een stuk of dertig orkesten zonder er merkbaar vrolijker van te worden. Ook het feit dat hij als jazzgitarist steevast met een enorme voorsprong elke populariteitsverkiezing won kon hem nauwelijks beroeren, er was eenvoudigweg geen concurrentie.

Soms liet hij zich verleiden tot een cutting contest met andere gitaristen, met Eef Albers en Jan Kuiper als sterkste partners. Zelfs het drumbeest Han Bennink ging hij een paar keer te lijf. Het opleiden van jonge gitaristen vergde de laatste tien jaar het meest van Overgaauws tijd. En niet zonder succes, gezien de overwinning van zijn leerling Jesse van Ruller, een melodicus bij uitstek, tijdens het recente Thelonious Monk-concours in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Zo had hij met de dood op zijn hielen toch nog iets om over te juichen. Wim Overgaauw trof het lot dat vele pioniers treft: ze leven in een niemandsland, ze werken als paarden en zijn hoogstens bij vlagen even gelukkig.

(bron: http://www.therenfrews.com/jan.blok/id22.html)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s